Granola

20160705_182128 modGranola to nic innego jak mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców
i miodu, pieczona do chrupkości. W połączeniu z mlekiem, jogurtem czy kefirem stanowi pożywne i zdrowe śniadanie, ale jest stosowana także jako baza deserów czy batoników.
Poza brakiem chemicznych ulepszaczy, ma jeszcze jedną, wielką zaletę – sami decydujemy,
co wejdzie w jej skład ( w moim wypadku na pewno nie będą to rodzynki 😉 ). Polecam także
ze względu na obłędny zapach unoszący się w mieszkaniu podczas przygotowywania 😀

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki jasnego sezamu
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty

Piecyk nagrzać do 150 stopni. Suche komponenty (płatki, orzechy, wiórki, przyprawy)
wymieszać w misce. Jeszcze ciepłą herbatę połączyć z miodem i wlać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być delikatnie lepka. Wysypać na blachę
(można wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 150 stopni przez około
40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po przestudzeniu, można przechowywać kilka tygodni
w zamkniętym pojemniku. W wersji bezglutenowej należy zadbać by płatki owsiane pochodziły
z przetwórni izolującej je od zanieczyszczenia innymi zbożami.

Pyszności życzę

:D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *