Filety z kurczaka po sycylijsku

Kurczak po Sycylijsku to jedna z moich ulubionych potraw, szczególnie w okresie zimowym bo dzięki dużej ilości czosnku, pomidorów i chili potrawa jest prawdziwie rozgrzewająca. Delikatne mięso z piersi kurczaka, zapieczone pod kołderką z pomidorów, z dużą ilością czosnku, oliwek i kaparów. Zaletą tego dania jest również fakt, że na jego przygotowanie wystarczy nam zaledwie pół godziny a danie wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki :

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść kaparów,
  • garść oliwek zielonych i czarnych,
  • sól, pieprz, odrobina papryki,
  • 1 suszona papryczka chili,
  • pomidory z puszki pokrojone ( ja użyłam pomidorów z oliwą i czosnkiem firmy Pudliszki),
  • oliwa.

Sposób przygotowania :

  • Pierś z kurczaka myjemy, obieramy, przekrawamy tak, że z jednej podwójnej piersi z kurczaka uzyskujemy cztery paseczki mięsa.  Mięso pieprzymy, odrobinę sypiemy papryka, zalewamy oliwą i wsadzamy do lodówki aby chwileczkę poleżało w marynacie.
  • Następnie na rozgrzanej na patelni łyżce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym podsmażamy posolone delikatnie filety z kurczaka. Podsmażamy ze wszystkich stron do momentu aż filety zarumienią się z każdej strony.

  • Usmażone filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso dajemy warstwę pomidorów, sypiemy delikatnie chili ( ja pokruszyłam suszoną papryczką chili), wrzucamy garść kaparów, zielonych i czarnych oliwek przekrojonych na pół.

  • Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 15-20 minut.
  • Tak upieczone filety podajemy według uznania z ryżem ( opcjonalnie ziemniakami czy makaronem) albo samą sałatką.

Smacznego,

Kasia 🙂

5 thoughts on “Filety z kurczaka po sycylijsku

  1. mery

    polecam siekacz do mięsa
    wygląda całkiem całkiem 🙂

    Odpowiedz

    1. mery

      chyba posypałabym jeszcze serem tylko

      Odpowiedz

  2. Kasia Kuchenna

    a myślisz, że w ten wersji kurczaka powinno się potraktować siekaczem? 😉
    ja siekacza raczej używam jeśli robię kotlety albo steki.
    Serem? Też można by posypać ale nie do końca chciałam zabić ten specyficzny oliwkowo-kaparowy posmak. Tak czy inaczej odnalazłam swoją kolejną ‚ ulubioną’ potrawę 🙂

    Odpowiedz

    1. mery

      myślę, że tak, bo głębiej przez mięso smak przejdzie i nie będzie zbite ale kto to wie … 🙂

      Odpowiedz

  3. Kasia

    następnym razem wypróbuję 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *