Domowe drożdżówki z makiem

SONY DSC

Tym razem coś dla łasuchów – słodkie, lukrowane, miękkie drożdżówki z masą makową. Choć nie pozbawiony kalorii, domowy wypiek zawsze jest zdrowszy od produkowanego na skalę masową. Zabiegani mogą nadzienie makowe zastąpić gotową masą makową, dostępną w sklepach. Reszta nie powinna już sprawić kłopotu. Doskonałe do popołudniowej kawy 😀

Składniki:

nadzienie makowe:

  • 250 g maku
  • woda
  • 100 g cukru
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka miękkiego masła

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego, wystudzonego masła

do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka cukru pudru

Mak zalać niewielką ilością wody (w razie potrzeby uzupełniać) i gotować przez 20 minut.
Po wystudzeniu dodać cukier, rozdrobnioną żurawinę i pozostałe składniki nadzienia. Wymieszać.

Drożdże rozprowadzić z ciepłą wodą, odrobiną cukru i łyżeczką mąki. Pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia (około 15 minut). Mąkę wsypać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać rozczyn drożdżowy, mleko, sól i na końcu masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i w oprószonej mąką misce, przykrytej kuchennym ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na placek. Posmarować nadzieniem makowym. Zwinąć w roladę. Kroić na kawałki o grubości 3 – 3,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach (jeszcze urosną). Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, tak by boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką jeszcze na 15 minut. Jajko rozkłócić z mlekiem i posmarować. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

SONY DSC

Pyszności życzę

:D

Asia