Cukinia zapiekana z serem pleśniowym

Cukinia jest sztandarowym letnim warzywem w mojej kuchni. Ponieważ w zupełnie ekologicznych warunkach rośnie sobie szczęśliwie na mojej rodzinnej działce, mam jej co roku pod dostatkiem. Zbytek ten powoduje, że co rusz staram się komponować z jej udziałem coraz to nowe dania, nie ograniczając się wyłącznie do, najbardziej chyba popularnego, leczo z papryką. Wynikiem tych poszukiwań jest, między innymi, cukinia zapiekana z serem pleśniowym. Ja podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, pomidorem oraz sosem czosnkowym na bazie oliwy. Sama pozytywnie zaskoczyłam się efektem końcowym 😀

Składniki:

  • 3 plastry cukinii ze skórką
  • 3 plasterki sera pleśniowego Złoty Lazur
  • pikantna przyprawa do grilla (opcjonalnie)
    • Dodatki:
  • 1 duży ziemniak, sól
  • 1 duży pomidor
    • Sos:
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Obrane ziemniaki należy ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Plastry cukinii ze skórką obtoczyć w przyprawie do grilla (opcjonalnie – dla entuzjastów bardziej wyrazistych smaków) i, razem z ziemniakami, opiec z obu stron, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na zarumienione plastry cukinii położyć kawałki sera pleśniowego. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do ostatniego pieczenia. W międzyczasie przygotować sos z przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, posiekanej natki pietruszki, oliwy z oliwek i odrobiny przypraw (sól i pieprz). Gdy ser się rozpuści, podać warzywa udekorowane sosem.

Pyszności życzę 😀

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *