Con chili carne z nachosami

Witajcie,

Kuchnia meksykańska to obok włoskiej jedna z moich ulubionych. Wyrazista, pikantna, aromatyczna, opierająca się na kukurydzy, czerwonej fasoli oraz dużo naprawdę dużo chili. Dania meksykańskie świetnie sprawdzają się na imprezy i wspaniale komponują z piwem 🙂

Dzisiaj moja wersja con chili carne.

Składniki na farsz :

  • mielona wołowina (300 gram),
  • pomidory ( ja w okresie jesienno-zimowym dodaje z kartonika, pokrojone, bez skórki),
  • czosnek (1 ząbek) ,
  • czerwona cebula (1 sztuka) ,
  • czerwona fasola z puszki,
  • drobno pokrojona papryczka chilli bez gniazda,
  • 1 łyżka przyprawy kmin rzymski zwany kuminem,
  • 1 łyżka kolendry (fajnie jeśli mamy świeżą a jeśli nie to suszoną) ,
  • pół łyżeczki chilli ( chociaż to zależy od tego jak ostre ma być nasze danie),
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pieprz,
  • sól
  • oliwa,
  • szklanka bulionu wołowego.

Sposób przygotowania : 

  1.  Kroimy drobno cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie aż się zarumienią dodając przyprawy takie jak :  czosnek, chilli, kmin rzymski oraz kolendrę. Smażymy przez kilka minut.
  2. Dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy przyprawiając solą, pieprzem.
  3. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i doprawiamy resztą naszych przypraw.
  4. Wszystko razem nadal gotujemy pod przykryciem około 15 minut po czym dodajemy czerwoną fasolę, papryczkę chili i gotujemy jeszcze wszystko razem przez kilka minut.
  5. Pamiętając o przyprawach takich jak kolendra, papryka chili, słodka, które nadają całości wyrazistego smaku i aromatu.
  6. Jeśli mamy świeżą kolendrę to możemy ją poszatkować i posypać całość.
  7. Podajemy z nachosami oraz z ryżem.

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *