Ciasto malinowe z migdałami.

Przez cały dzień chodziło za mną coś słodkiego i coś … malinowego. Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z kwaskowym smakiem malin. W ogóle jestem miłośniczką lekkich, „bez kremowych” ciast z owocami.

Składniki :

  • 140 gram mąki pszennej,
  • 140 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 140 gram masła,
  • 140 gram migdałów ( mogą być mielone nieobrane albo płatki ),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( albo kilka kropelek aromatu waniliowego),
  • 250 gram malin ,

Przygotowanie :

  1. Potrzebna nam będzie jedna duża miseczka do której wsypujemy kolejno : mąkę, cukier, migdały, łyżeczkę proszku do pieczenia,  wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło po czym mieszamy wszystko ze sobą i zagniatamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego bądź ekstraktu z wanilii.
  2. Uzyskane ciasto będzie posiadało bardzo gęstą konsystencję aczkolwiek w dotyku będzie śliskie i delikatne.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części : jedną nieco większą, drugą mniejszą.
  4. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na spód tortownicy wykładamy większą część ciasta rozsmarowując równomiernie.
  6. Na tej warstwie układamy równomiernie maliny po czym pokrywamy je drugą mniejszą częścią naszego ciasta.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do godziny.
  8. Po upieczeniu dekorujemy ciasto świeżymi malinami i posypujemy cukrem pudrem.

Rezultat :

  • Przed udekorowaniem :
  • i do dekoracji :

I ten zapach unoszący się po całym mieszkaniu … aromat wanilii i migdałów 🙂

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *