Ciasteczka maślane

Chyba każdy z nas zna rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Nie musimy kupować tych nafaszerowanych wzmacniaczami smaku i zapachu, bo przepis na nie jest banalnie prosty. Poza leżakowaniem ciasta w lodówce, przygotowuje się je bardzo szybko. Mogą być przechowywane dłuższy czas w szczelnie zamkniętym opakowaniu, więc sprawdzą się świetnie jako „słodkie coś” do kawy dla mniej lub bardziej spodziewanych gości 😀 Ja swoje udekorowałam polewą z ciemnej czekolady i jadalnymi perełkami, ale same w sobie też smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Do miski włożyć chłodne masło. Pokroić. Dodać mąkę, cukier i jajko. Wszystko razem zagnieść, uformować dwie kule i owinąć folią spożywczą. Chłodzić godzinę. Następnie ciasta wyjmować kolejno z lodówki i rozwałkowywać na około 3-4 mm. Wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 8-10 minut.


Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *