Chłodnik litewski

SONY DSC

Polskie lato w tym roku specjalnie nie rozpieszczało nas pogodą, więc sądziłam, że z lipca płynnie przejdziemy do złotej jesieni. Tymczasem sierpień ma nas uraczyć jeszcze kilkoma tropikalnym dniami 🙂 Przy takiej temperaturze raczej nie gotujemy rosołu 😛 Proponuję inną, typowo letnią, podawaną na zimno i bardzo zdrową (bogatą w surowe warzywa i bezglutenową) zupę – chłodnik litewski.

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek kopru
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 litr maślanki
  • 1 duży jogurt naturalny
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy (do smaku)
  • jajka ugotowane na twardo (do podania)

SONY DSC

Buraczki obrać, pokroić w niewielką kostkę i gotować około 10 minut w małej ilości wody. Liście botwiny drobno posiekać i dodać do buraczków. Zalać taką ilością wody, by je przykryła. Delikatnie zakwasić szczyptą kwasku cytrynowego. Po 5 minutach gotowania ostudzić. Następnie dorzucić drobno posiekane rzodkiewki, ogórka (obranego ze skórki), koper i szczypior. Zalać maślanką i jogurtem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzony, z połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypany świeżym koperkiem.

Pyszności życzę

:D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *