Chleb razowy (drożdżowy) z czarnymi oliwkami

SONY DSC

Niewątpliwą zaletą chleba na bazie rozczynu drożdżowego jest szybkość i łatwość jego przygotowania.  Nie wymaga wyrabiania -> składniki wystarczy wymieszać łyżką. Wykorzystanie wyłącznie razowych mąk stanowi z kolei ukłon w stronę naszego zdrowia. Ponadto zawartość  pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnych oliwek – wzbogaca jego smak. Spróbujcie się powstrzymać od zjedzenia go jeszcze ciepłego 😉

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 15 czarnych oliwek

Drożdże rozrobić z cukrem i łyżeczką mąki w 0,5 szklanki ciepłej wody. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut, w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z dodatkami (oliwki pokroić na mniejsze części), wodą i wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Wyrobione łyżką ciasto odstawić, przykryte kuchennym ręcznikiem do zwiększenia objętości. Po upływie 1 godziny przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Odstawić jeszcze na pół godziny. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wierzch ciasta spryskać zimną wodą, posypać pestkami słonecznika czy dyni (lekko je przycisnąć by nie odpadały). Piec około 60 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni (z termoobiegiem). Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić na kratce do wystygnięcia.

SONY DSC

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *