Bułki pszenne

SONY DSC

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kg mąki
  • 250 ml wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki stopionego masła

Z lekko ciepłego mleka, drożdży, cukru oraz 2 łyżeczek mąki przygotować zaczyn i odstawić pod ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 10 minut. Pozostałą część mąki wsypać do dużej miski. Dodać wodę, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić na gładko, stopniowo dolewając stopione masło. Ciasto pozostawić na godzinę, przykryte do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrobić, formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Następnie tępą częścią noża zrobić na środku każdej wgłębienie, prawie do spodu. Piec około 25 minut, aż do zarumienienia,  w piecyku z termoobiegiem, w temperaturze 150 stopni. Studzić na kratce.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *