You are currently viewing Brownie Batat! Mniaaaaam :)

Brownie Batat! Mniaaaaam :)

brownie brownie1 20150330_162748

Pewnie każdy z Was jest przesłodzony po świętach, ale czemu by nie ciasto z… ziemniaczków? Te niezwykłe „słodkie bulwy”, to ogromna bomba witaminowa, a przy tym niskokaloryczna… 100g to jedyne 86 kcal!

A o to parę składników do pełni szczęścia :):

• jedna duża bulwa batatu,
• 2 jajka,
• 5 łyżek kakao naturalnego,
• 2 łyżki miodu naturalnego,
• cynamon ,
• mielone orzechy arachidowe,
• jedna marchewka,
• rodzynki; garść
• daktyle; 8 szt
• płatki migdałów.
Obranego batata zalewamy wrzącą wodą. Pod koniec dorzucamy pokrojoną marchewkę. Ugotowane warzywka ugniatamy – robiąc puree. Poczekajmy aż wystygnie. Następnie blendujemy. Dorzucamy wszystkie pozostałe składniki i ponownie robimy mały mix. Przygotowaną masę wlewamy do formy wyłożoną papierem do pieczenia.
Batatowe ciacho wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Nie ma możliwości, aby się nie udało! 😀 Gdy wystygnie, nie pozostaje nic innego jak błogo zajadać! 🙂

Smacznego Kochani !

Ten post ma 2 komentarzy

  1. olgu

    Robiłam kiedyś dość podobne, tylko z orzechami macadamia. Facet mi nie uwierzył, że to ciasto ma być takie niewyrośnięte. Zakalca nie chciał jeść ;p

    1. Eliza

      Niewyrośnięte, bo brak w nim mąki i innych dodatków do ciast. Zamiast tego mamy słodkie i smaczne ziemniaczki 🙂 Jeśli chodzi o orzechy macadamia najlepiej właśnie smakują w ciastach, bo nadają im maślany smak 🙂
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz