Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to produkt czekoladopodobny, który wielu z nas pamięta z PRL-owskiego dzieciństwa, a więc czasów gdy półki sklepowe nie uginały się pod ciężarem batoników i trzeba było jakoś radzić sobie w domu. Jest bardzo podzielny, bo słodki i już jeden kawałek może zaspokoić nasze cukiernicze potrzeby. Oczywiście, wytrawny łasuch z pewnością sięgnie po kolejne porcje 😀 Jest dość prosty w przygotowaniu – nie wymaga pieczenia. A zatem, z serii „za komuny było lepiej” ( ;D ) przepis wprost z Maminego zeszytu:

Składniki:

  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3 paczki herbatników (300g)
  • orzechy, migdały lub inne bakalie

Margarynę, kakao, wodę, cukier i cukier waniliowy zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodać 3 szklanki mleka w proszku, pokruszone herbatniki i wybrane bakalie (u mnie wyłącznie orzechy). Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Pyszności życzę :D

Asia

One thought on “Blok czekoladowy

  1. Napój z gotowanych pomarańczy i marchewek | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne

    […] z gotowanych pomarańczy i marchewek to, podobnie jak blok czekoladowy, relikt PRLu. Do obu tych przepisów wracam jednak z pewnym rozrzewnieniem. W latach 90 ubiegłego […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *