Czekolada – najlepsza na chandrę (czy taką pogodę jak właśnie za oknem :P), łagodzi objawy stresu i poprawia humor. Bywają dni, kiedy nie potrafię się bez niej obejść 😉 Naturalnie to ta najmniej słodka, z najwyższą zawartością kakao jest najlepsza dla naszego zdrowia. Dziś Dzień Czekolady -> na okoliczność polecam: spotkanie z Przyjaciółką na pogaduchy, czekoladę pitną i wyśmienite, bezglutenowe muffinki czekoladowe 😀 Przepis poniżej.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1,5 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki rozdrobnionych orzechów
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rozdrobnionej czekolady (ciemnej lub mlecznej, w zależności od preferencji)
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Jogurt wymieszać z jajkami i miodem. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąki, kakao, wiórki, orzechy, nasiona chia (opcjonalnie) i sodę oczyszczoną. Wymieszać ze sobą zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Przekładać do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Posypać kawałkami czekolady. Piec 20-30 minut. Wychodzi około 12 babeczek.
Pyszności życzę
Asia
Pycha ? mniam