Bezglutenowe muffinki bananowo-orzechowe

Muffinki to świetne rozwiązanie jeśli szybko potrzebujemy (pragniemy 😉 ) czegoś słodkiego. Nie wymają miksera, bo wszystko miesza się łyżką. Wystarczą 2 naczynia do połączenia składników mokrych i suchych, forma do muffin, papilotki i voila! 🙂 Ja nie ustaję w poszukiwaniach i wielbię babeczki wilgotne w środku, nawet następnego dnia. Bezglutenowe muffinki bananowo-orzechowe takie właśnie są. Banany, mielone orzechy włoskie, mąka gryczana, cukier trzcinowy – czy z połączenia takich wspaniałych produktów może wyjść coś niesmacznego? Przekonajcie się sami 🙂

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki zmielonych (mogą być drobno posiekane) orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta imbiru, cynamonu i soli morskiej

Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich mleko, jajko, roztopione masło i dobrze wymieszać. W drugiej misce połączyć składniki suche (zmielone orzechy, mąkę gryczaną, cukier, sodę oraz przyprawy). Delikatnie zmieszać ze sobą zawartość obu naczyń. Nakładać do 3/4 wysokości formy do muffin, wyłożonej papilotkami. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku ustawionym na 170 stopni.

Pyszności życzę

:D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *