Andruty Kaliskie

Regionalny przysmak Kaliszan – „Andruty Kaliskie” – można lubić albo… UWIELBIAĆ 😀 Ja, podobnie jak duża część osób z mojego otoczenia, należę do tej drugiej grupy. Często pytają mnie o nie także znajomi, zamieszkujący inne części kraju.

Przepis na sukces wydaje się być banalnie prosty (mąka, cukier, tłuszcz roślinny – jak czytamy na opakowaniu), ale – jak się okazuje – trudny do podrobienia… Oryginalne powstają od lat w pawilonie przy ul. Kopernika 13 w Kaliszu i są sygnowane nazwiskiem Pani Urszuli Cichej – Kinowskiej . To stąd pochodzą chrupkie, nie watowate wafle o spójnej konsystencji, niezwykłym smaku i aromacie. Gwarancja Najwyższej Jakości.

Niewielu wie, że od 22 kwietnia 2009 – Andruty są polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Firma posiada prawo ochronne na znak towarowy.

Mnie kojarzą się z beztroską dzieciństwa a Wam? Myślę, że świetnie pasują zarówno do kawy jak i kubka słodkiego kakao 😀 Nie jest wykluczone, że z czasem na naszym blogu pojawi się zupełnie nowatorski przepis z ich użyciem 😀

Więcej o andrutach na:

http://www.andrutykaliskie.com.pl

http://www.facebook.com/pages/Andruty-Kaliskie/100380760034249?ref=ts&fref=ts

Asia 😀

 

9 thoughts on “Andruty Kaliskie

  1. Kasia

    uwielbiam andruty kaliskie 🙂

    Odpowiedz

  2. Basia

    Mnie też kojarzą się z dzieciństwem i, podobnie jak Ty, należę do drugiej grupy, która uwielbia ten smakołyk 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

  3. Maggie

    Nawet nie wiedzialam, ze tak sie nazywaja. Sprzedawano je kiedys w moim szkolnym sklepiku, uwielbialam ich smak…

    Odpowiedz

  4. zufik

    Ach myślałam że podasz przepis na te cuda 🙂 też je lubię

    Odpowiedz

    1. Asia

      Przepis, proporcje i tajemne sposoby wypiekania znane są nielicznym 😛

      Odpowiedz

  5. Natalia

    Ja też je bardzo lubię 🙂 Przyrządzam z nich Pischingera 🙂

    Odpowiedz

    1. Asia

      To jest myśl! – muszę koniecznie spróbować 😀

      Odpowiedz

  6. Pischinger z masą kajmakową | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne

    […] przepis z udziałem Andrutów Kaliskich i słowa dotrzymuję. Oto Pischinger z masą kajmakową, czyli doskonałe rozwiązanie na coś […]

    Odpowiedz

  7. Zosia

    prosze podajcie mi przepis na andruty kaliskie jeśli go znacie.Szukałam trochę w internecie ,ale tam jest napisane tylko o tradycji.A przecież każde miasto,region chce aby
    to właśnie jego wyrób zyskał poszanowanie i popólarność.Dlatago jestam ciekawa dlaczego
    nigdzie nie jest napisane jak zrobić takie andruty.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *