Andruty Kaliskie

Regionalny przysmak Kaliszan – „Andruty Kaliskie” – można lubić albo… UWIELBIAĆ 😀 Ja, podobnie jak duża część osób z mojego otoczenia, należę do tej drugiej grupy. Często pytają mnie o nie także znajomi, zamieszkujący inne części kraju.

Przepis na sukces wydaje się być banalnie prosty (mąka, cukier, tłuszcz roślinny – jak czytamy na opakowaniu), ale – jak się okazuje – trudny do podrobienia… Oryginalne powstają od lat w pawilonie przy ul. Kopernika 13 w Kaliszu i są sygnowane nazwiskiem Pani Urszuli Cichej – Kinowskiej . To stąd pochodzą chrupkie, nie watowate wafle o spójnej konsystencji, niezwykłym smaku i aromacie. Gwarancja Najwyższej Jakości.

Niewielu wie, że od 22 kwietnia 2009 – Andruty są polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Firma posiada prawo ochronne na znak towarowy.

Mnie kojarzą się z beztroską dzieciństwa a Wam? Myślę, że świetnie pasują zarówno do kawy jak i kubka słodkiego kakao 😀 Nie jest wykluczone, że z czasem na naszym blogu pojawi się zupełnie nowatorski przepis z ich użyciem 😀

Więcej o andrutach na:

http://www.andrutykaliskie.com.pl

http://www.facebook.com/pages/Andruty-Kaliskie/100380760034249?ref=ts&fref=ts

Asia 😀

 

11 thoughts on “Andruty Kaliskie

  1. Kasia

    uwielbiam andruty kaliskie 🙂

    Odpowiedz

  2. Basia

    Mnie też kojarzą się z dzieciństwem i, podobnie jak Ty, należę do drugiej grupy, która uwielbia ten smakołyk 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

  3. Maggie

    Nawet nie wiedzialam, ze tak sie nazywaja. Sprzedawano je kiedys w moim szkolnym sklepiku, uwielbialam ich smak…

    Odpowiedz

  4. zufik

    Ach myślałam że podasz przepis na te cuda 🙂 też je lubię

    Odpowiedz

    1. Asia

      Przepis, proporcje i tajemne sposoby wypiekania znane są nielicznym 😛

      Odpowiedz

  5. Natalia

    Ja też je bardzo lubię 🙂 Przyrządzam z nich Pischingera 🙂

    Odpowiedz

    1. Asia

      To jest myśl! – muszę koniecznie spróbować 😀

      Odpowiedz

  6. Pischinger z masą kajmakową | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne

    […] przepis z udziałem Andrutów Kaliskich i słowa dotrzymuję. Oto Pischinger z masą kajmakową, czyli doskonałe rozwiązanie na coś […]

    Odpowiedz

  7. Zosia

    prosze podajcie mi przepis na andruty kaliskie jeśli go znacie.Szukałam trochę w internecie ,ale tam jest napisane tylko o tradycji.A przecież każde miasto,region chce aby
    to właśnie jego wyrób zyskał poszanowanie i popólarność.Dlatago jestam ciekawa dlaczego
    nigdzie nie jest napisane jak zrobić takie andruty.

    Odpowiedz

  8. Kszysek

    wchodząc na stronę przepisy kulinarne oczekuję przepisu na produkt. Niestety kolejny łapacz kliknięć. na stronie jest sporo informacji poza podstawową. Określenie przepis kulinarny jest jednoznaczne – chociaż jak się okazuje nie dla wszystkich . Jeżeli w innych przepisach ma Pani to samo to gratuluje. Aż nie chce mi się sprawdzać.

    Odpowiedz

    1. Asia kuchenna

      To recenzja nie przepis. Takie artykuły również można spotkać na naszym blogu.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *